PappaBjörn

En blogg om mitt liv och det som snurrar i huvudet på en blivande pappa...

Inte riktigt som jag hade tänkt...

Kategori: PappaBjörn

Jag vet inte hur jag mår faktiskt, vi var ju på ultraljud idag, en händelse som borde efterföljas av en otrolig glädje då man får se sitt blivande barn och allt detdär, ja ni vet, det positiva...

Idag blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss kan man säga.

Barnmorskan (?) som utförde ultraljudet på Pyret lyckades inte hitta fram till de tre stora blodkärl som ska ligga som ett pärlband på ena sidan av hjärtat. Man letar efter detta "pärlband" extra mycket hos diabetiker då dessa foster har ökad risk för medfödda hjärtfel. "Vanligt" är till exempel att två av kärlen byter plats, så att de korsar varandra och detta vill man tidigt ha koll på då det medför en stor risk.

Eftersom vi inte fick fram någon bild på detta så fick vi inte heller några raka besked, utan det som händer är att sköterskan är osäker och bokar en tid på en SPECIALISTAVDELNING i Uppsala.

Jag är minst sagt orolig, Pyret är orolig, vå går båda som tomma skal på sätt och vis, jag vet inte vad jag ska tänka. Antingen så är allting bra, frid och fröjd lixom, ELLER så har fostret hjärtfel, och i så fall, hur allvarliga? Vad medför det? Vad händer sen?

Vi fick inga svar, vi ställde inte direkt många frågor heller då vi blev rätt ställda just där och då, den 30'e mars får vi svar.

Just nu känns 30'e mars som flera år bort, jag vill veta nu! Inte om 30 år, inte imorn, NU!

Usch.

Vad gör man då? Jag menar, jag har ingen ultraljudsapparat hemma, jag har ingen kunskap om detta över huvud taget, det gör mig fruktansvärt ont innuti att inte ha en aning om vad som händer, och det gör ännu mer ont att behöva vänta i över en vecka innan jag får reda på någonting, samtidigt ser jag att Pyret inte alls mår bra av detta... FAAAAN ALLTSÅ!

Dags att ta hand om vardagen, det känns överväldigande, jag ska ner i källaren och vända tvätten på torksträcket. Om en timme är det torrt, då ska jag lägga mig och vrida och vända i sängen, för jag tror inte att jag kommer kunna sova så mycket inatt.

Över och Ut
/PappaBjörn

Kommentarer

  • moa säger:

    ta kontakt med bvc och boka tid eller ta drop in och säg att ni vill prata om er oro och svar på en del frågor som dykt upp.



    vi fick gå på extra ultraljud under min graviditet eftersom att vår bebis var liten. vi var nervösa, och fick bra stöd från bvc när vi bad om det.

    2012-03-22 | 22:00:59
  • Vigdir säger:

    Nu är jag ingen jätteexpert, men jag delar gärna med mig av det jag vet.



    Ultraljud är mariga saker. Om barnet ligger "rätt" och om alla andra praktiska förutsättningar stämmer kan alla barnmorskor få en tydlig bild av barnet. Eller ja, relativt tydlig i alla fall. MEN det är viktigt att veta att ytterst få barnmorskor är experter på ultraljud och framför allt på att läsa bilderna. Det krävs specialkunskaper för det, och det är därför det inte är helt ovanligt att barnmorskan tar fel på kön eller vikt eller andra saker. Inte ens specialistbarnmorskor ser allt, eftersom ultraljud ÄR svårt. Mycket svårt, faktiskt.



    Och det är där specialistavdelningen kommer in, för det är där de verkliga experterna finns. De kan se de där detaljerna som den vanliga barnmorskan missar, och en klok barnmorska remitterar därför hellre många gånger för mycket än en gång för litet.



    Det är viktigt att komma ihåg att en remiss till specialistultraljud inte betyder att något är fel. Det betyder bara att just denna dag kunde just denna barnmorska inte tyda bilderna tillräckligt bra för att vara 100% säker, och hon är klok nog att våga fråga vidare - för säkerhets skull.



    Sedan finns det ju alltid en risk att det trots allt är något som är fel, men det är ju den andra poängen med specialistultraljud. De allra flesta hjärtfel går att åtgärda, och de går att åtgärda bra - om man vet om dem. Det är betydligt mindre risk för barnet om man vet om ett ev hjärtfel före förlossningen, och det är därför man vill vara förberedd.



    Hjärtfel är rätt vanligt i min umgängeskrets (av litet olika skäl har det blivit så), men i samtliga fall, även där prognosen varit rätt dålig, har det gått över förväntan bra.



    Jag känner med er, vet vad det är att gå och vänta på ett svar i veckor (fast i mitt fall med ett större barn), och inte veta vad svaret är och vad det kommer innebära. Det är en ångest som inte går att beskriva för den som inte varit där.



    Stor kram! Tänker på er!!!

    2012-03-22 | 22:21:45
  • mammakex87 säger:

    Efter som vi redan går på specialmödravården och hos vanliga barnmorskan 1gång i månaden på olika avdelningar och nu denna gång så var det en specialist läkare för ultraljud på specialist mödravården som gjorde försöket till att hitta utan resultat så tycker i alla fall jag att dom kan be oss komma åter igen veckan efter för en till koll istället för att skicka oss 20mil enkel resa till en plats vi aldrig har varit på. Visst hon sa att de behöver inte vara något fel utan bara vara fel vinkel som barnet ligger i eller att dom har kass utrustning... vi får vänta och se. Tack för de stöttande orden i alla fall det uppskattas <3

    2012-03-23 | 22:36:51
    Bloggadress: http://mammakex.webblogg.se/

Kommentera inlägget här: